PC-IN Plzeň - Co jsou to obrázky nové generace

Co jsou to obrázky nové generace

04.03.2021

Už od minulého roku nám Google pomocí svých nástrojů typu Page Speed Insights nebo Lighthouse doporučuje využívat obrázky nové generace. Pokud tedy na webu používáte klasické formáty typu JPG, PNG nebo GIF, na skóre rychlosti webu od Google se to hodně negativně projeví.

Proč používat obrázky nové generace?

Obrázky nové generace jsou datově výrazně menší (průměrně o 30%), umí průhledné pozadí i animace.

Jejich používáním tedy výrazně snížíte datový objem webu a tím výrazně zrychlíte načítání webu -> vylepšíte pozice ve vyhledávání Google a zpříjemníte procházení webu návštěvníkům

Jenže až do konce roku 2021 nešlo obrázky WebP globálně nasadit, protože Apple ve svém Safari stále WebP nepodporoval. Teď už je situace naštěstí jiná :-)

Co jsou obrázky nové generace?

AVIF - zatím nejnovější a ve všech ohledech nejlepší formát obrázků, vycházející z původního HEIF. Na jeho globální nasazení si ale budeme muset ještě nějaký ten čas počkat.  Umí průhledné pozadí i animace.

WEBP - formát bitmapových obrázků, který představil Google v roce 2010, vhodný nejen pro fotografie, ale i pro krátké animace. Jedná se o vylepšený formát RIFF. Možnosti globálního nasazení se díky bojkotu od Applu dočkal až více jak po 10 letech. Je integrován do Windows 10 a všech moderních webových prohlížečů.  Umí průhledné pozadí i animace.

SVG - formát vektorových obrázků z roku 2001 vhodný na loga, ikony a piktogramy. Narozdíl od ostatních formátů u SVG při zvětšování velikosti nedochází ke zmenšování kvality. Díky tomu odpadají problémy na responzivních webech, kde se často musí nahrávat obrázek v několika velikostech, aby zůstal ostrý na všech zařízeních a přitom datově nenáročný. Umí průhledné pozadí i animace.

A co jsou obrázky staré generace?

JPG - formát využívaný převážně pro fotografie, neumí průhledné pozadí ani animace

PNG - formát využívaný převážně (ale ne úplně) na loga, ikony, piktogramy atp. - umí průhledné pozadí, neumí animace

GIF - stařičký formát, který sice podporuje průhledné pozadí i animace, ale maximálně podporuje 256 barev

Je čas jít s dobou - přejděte na WebP a SVG

Konečně můžete obrázky WebP nebo SVG s čistým svědomím implementovat i na váš web. Nebo to nechte na nás!

Zaujali jsme vás? Máte zájem o naše služby? Napište nám!

Vaše jméno:
Váš telefon:
Váš e-mail:

Vaše zpráva:

Informace o zpracování a ochraně osobních údajů zde »


PC-IN Plzeň

Sledujte nás