PC-IN Plzeň - OpenOffice - svobodný kancelářský balík

OpenOffice - svobodný kancelářský balík

13.07.2014

openoffice Tento balík kancelářských aplikací je jednou z alternativ k Microsoft Office. Pro své uživatele nabízí mnoho kladů, tím nejdůležitějším je to, že je zcela zdarma a tak jej mohou využívat, jak jednotlivci, tak organizace.

Historie tohoto kancelářského balíku se začala psát v roce 1994, kdy německá firma StarDivision vyvinula svůj komerční kancelářský balík StarOffice, jehož zdrojový kód byl v roce 1999, spolu s firmou prodán americké společnosti Sun Microsystems.

OpenOffice.org verze 1.0 spatřila světlo světa 1. ledna 2002. V dubnu 2009 zahájila společnost Oracle akvizici firmy Sun Microsystems. Na konci září 2010 se několik členů z OpenOffice.org týmu osamostatnilo a založili The Document Foundation, z jejichž dílny vzešel kancelářský balík s názvem LibreOffice 3.3. V červnu 2011 oznámila společnost Oracle, že daruje kód balíku OpenOffice.org inkubátoru nově vzniklé společnosti Apache Software Foundation (ASF). Díky tomu vyšel v květnu 2012 Apache OpenOffice 3.4.0.

V dnešní době, nezávisle na sobě, existují tři nejpoužívanější kancelářské open-source balíky:

instalace

OpenOffice.org lze instalovat na počítačích s operačními systémy Windows (verze XP SP3 a vyšší), GNU/ Linux, Mac OS X, Solaris a FreeBSD. Dalším kladem je podpora formátů MS Office, díky čemuž nemusí uživatel instalovat konkurenční MS Office. Programový balík je postaven na open-source základě, což je software s otevřeným zdrojovým kódem, pod licencí LGPL.

Velikost samotného instalátoru je zhruba 120MB, což je přibližně 5x méně než u MS Office. K dispozici je také česká jazyková lokalizace a české slovníky pro kontrolu pravopisu.

Balík kancelářských aplikací OpenOffice.org obsahuje textový procesor Writer, tabulkový kalkulátor Calc, prezentační nástroj – Impress a grafický program určený pro práci s vektorovou 2D a 3D grafikou – Draw. Dále pak je možné v rámci instalace nainstalovat i Math – aplikaci sloužící k tvorbě složitých matematických vzorců. A posledním programem z balíku OpenOffice.org je Base – platforma sloužící k vytváření databázových sestav, komplexních formulářů a sběr dat.

Writer

writer Writer je jedním ze základních programů ze skupiny OpenOffice.org. Slouží jako klasický textový procesor k tvorbě textových dokumentů a nabízí všechny základní funkce, které jsou pro tento typ aplikací obvyklé. Výchozím výstupním formátem je .odt, Writer však podporuje až 33 přípon textových dokumentů (MS Word 6.0 -2007, T602 dokument, .rtf, .xml atp.). Program umožňuje klasické formátování textu (výběr z mnoha druhů písma, změna velikosti a umístění textu změna stylu písma – tučně, kurzíva, ale i reliéf či rytina, formátování a zarovnávání odstavců, celých stránek i celého dokumentu, vkládání číslování i odrážek, apod.). Velkým plusem je možnost přímého exportování textového dokumentu do formátu .pdf. bez potřeby instalace dodatečného software.

export Dalšími užitečnými funkcemi jsou: kontrola pravopisu, dělení slov, počítání slov, chytré doplňování známých slov, sledování změn dokumentu, učení se výjimek pro automatické opravy a také slovník synonym. Program umožňuje vkládání obrázků, tabulek, grafů a hypertextových odkazů do textu. V případě obrázků, je po vložení možné: upravit velikost obrázku, případně jeho obtékaní textem, ukotvení v textu, či popisek obrázku.

obrazek Obrázky je možné vkládat buď pomocí nabídky Vložit > Obrázek > Ze souboru, nebo pouhým přetažením obrázku myší do textu (drag and drop). Vkládání tabulek je možné buď přes nabídku Vložit > Tabulka nebo zkratkovou klávesou Ctrl+F12, kde si uživatel nadefinuje počet sloupců a řádků v tabulce, případně její nadpis a ohraničení. Vybírat lze i z mnoha předdefinovaných šablon.

Vloženou tabulku je možné upravovat – přidávat a odebírat jak sloupce, tak řádky, určit šíři sloupců a řádků v milimetrech, dále pak Writer pro práci s tabulkou nabízí základní funkce z tabulkového kalkulátoru Calc. Stisknutím tlačítka F2 v libovolné buňce zobrazíme seznam dostupných výpočetních funkcí.

tabulka Mezi funkce podporované v tabulce Writeru patří: součet, exponent, odmocnina, maximum, minimum, střední hodnota, procento, zaokrouhlení a funkce trigonometrické. Vzorce mohou obsahovat odkazy na i buňky z jiných tabulek a tudíž nejsou omezeny jen na jednu tabulku. Pokud již máme dokument hotový, bude nás patrně po řadách úprav formátování textu zajímat funkce Automatické kontroly pravopisu. Tato funkce dokáže sama rozlišit jazyk textu, nabídnout vhodné návrhy překlepů a chyb a podle přání uživatele opraví buď přímo jedno určité slovo v textu, nebo v celém dokumentu nahradí všechna stejná chybná slova slovem správným.

Je-li celý dokument hotov a připraven k tisku, je možné si jej ještě před vytištěním prohlédnout pomocí funkce Náhled strany, případně doplnit o záhlaví, či zápatí. Můžeme též vložit číslování stránek. Číslice mohou být umístěny buď v rozích stránek, či uprostřed. Hotový dokument můžete uložit, vytisknout nebo exportovat do .pdf a dokonce i přímo z Writeru odeslat pomocí e-mailu (Soubor > Odeslat > E-mail jako...).

Z pohledu běžného uživatele je Writer plnohodnotnou náhradou na poli textových procesorů. Poskytuje jak základní, tak i rozšířené funkce pro práci s textem a je možno jej doporučit všem k tvorbě komplexních kancelářských dokumentů.

Zaujali jsme vás? Máte zájem o naše služby? Napište nám!

Vaše jméno:
Váš telefon:
Váš e-mail:

Vaše zpráva:

Informace o zpracování a ochraně osobních údajů zde »


PC-IN Plzeň

Sledujte nás